בין עמאן לַמנילה
- איתי תבור
- 1 במרץ 2016
- זמן קריאה 2 דקות
שליחות היא גם תחושה אבל גם פעולה מעשית מאוד ובשבוע אחד גדוש ומלא הפתעות, נחשפנו לשתי הפרשנויות למושג הגדול הזה. אחרי חמישה עשר שבועות של לימודים אינטנסיביים בכיתה ומחוצה לה, הגיע הזמן לקצת תכל'ס! ותכל'ס במשרד החוץ הוא כמובן מעבר לגבול.
זה כנראה לא במקרה שהנציגות הישראלית הראשונה בחו"ל שנבחרה עבורנו לביקור היא הנציגות הכי קרובה לירושלים – בבירה של אחת המדינות החשובות ביותר ליחסי החוץ של ישראל - השגרירות ברבת עמון. השגרירות נפתחה לפני קצת יותר מעשרים ואחת שנה, מיד לאחר חתימת הסכם השלום ושרדה אינתיפאדה, מבצעים בעזה וגם את האביב הערבי. אז בעודנו חוצים באוטובוס את גשר אלנבי, שעל נהר הירדן ויוצאים בפעם הראשונה כדיפלומטים את גבולות המדינה, לא יכולתי שלא לחשוב על המושג שליחות והתחושה שהביאה את כולנו אל הרגע הסמלי הזה.
את רבת עמון עצמה לא ממש ראינו – בעיקר ראינו את הפקקים הארוכים הממלאים את השדרות והרחובות הצרים של העיר המרשימה הזאת. כל הגורמים המקומיים שפגשנו היו אדיבים ונחמדים ושמחו לדבר אתנו על היחסים בין ישראל לירדן, שאותם הם הגדירו כ"אסטרטגיים לשתי המדינות".
אבל לא קל להיות נציג ישראלי בירדן. היכולת ליצור קשרים עם האוכלוסייה המקומית, עם מובילי דעה ועם הפקידות הבכירה, היא מאוד מוגבלת. השגרירה, עינת שלאין, וצוות השליחים והעובדים המקומיים עושים את מירב המאמצים כדי לשמר ולשפר את היחסים האסטרטגים החשובים האלו. אבל מה שהרשים אותי בעיקר, אלו היחסים המיוחדים בתוך השגרירות האינטנסיבית הזאת. בדיוק ביום הביקור שלנו, עזב אחד העובדים לאחר שנתיים של שירות וצוות השגרירות ארגן לו אירוע פרידה קטן וצנוע. הקרבה בין העובדים הישראלים והמקומיים, התרגום הסימולטני לערבית ונאומי הפרידה המרגשים, הדגימו בצורה הטובה ביותר שאין תחליף לגישה האישית - קשרים בין בני אדם מעמיקים יחסים מדינות וזה בדיוק מה שלמדים אותנו במשרד החוץ.
בסיום הביקור ורגע לפני ששלחו אותנו עם סנדוויצ'ים לדרך בחזרה לירושלים, קיבלנו מהשגרירה עצה אחת קטנה כצידה לדרך הארוכה שמצפה לנו במקצוע הזה שהולכת בערך כך: תקשיבו לנרטיב של המדינה שבה אתם משרתים, אתם לא חייבים להסכים לו אבל אתם חייבים להבין אותו, כי זאת הדרך היחידה לגשר על פערים.
ומה לגבי המשמעות המעשית של המילה שליחות שהזכרתי בהתחלה? לקראת סוף השבוע הששה עשר התקרבנו אליה בעוד צעד אחד, כשקיבלנו את רשימת המדינות שבהן אנחנו צפויים לשרת החל מהקיץ הקרוב – "המנילה". ועל תהליך הבחירה הלא פשוט שעמד בפנינו נדבר בשבוע הבא.